Ondanks het vliegen een heel leuke ervaring is. Zijn er tal van mensen die een vliegangst hebben, ook wel bekend als aviofobi. Als je vraagt naar de reden hiervan krijg je verschillende antwoorden. De meest geuite reden is dat men bang is voor het neerstortten van het toestel, andere willen nieteens het vliegtuig in of zijn niet dol op vliegen. Angst hebben voor een vliegtuig kan ook te maken hebben met andere soort vormen van angst die dus het gevolg zijn van vliegangst.

Een vliegangst kan ervoor zorgen dat je jezelf beperkt tot het uitleven en het brengen aan bezoekjes aan familieleden in een ander land. Maar de angst van vliegen is te overwinnen. Veelal staan we er niet bij stil dat autorijden veel gevaarlijker is dan vliegen. Over de gehele wereld gaan er meer mensen dood op het wegverkeer dan luchtverkeer.

Bij andere gaat de overwinning sneller dan bij de ander. Sommigen komen er zelf overheen, groeien zelf uit de angst, maar andere die hebben zeker een goede begeleiding nodig van een deskundige pschygoloog.

Om een vliegangst te overwinnen kunnen de vijf onderstaande dingen jou helpen:

    1. Weet wat jou angstig maakt bij het vliegen: Als passagier zal je je vliegangst alleen kunnen overwinnen als je weet wat je angstig maakt. Je kan er gericht op gaan werken.
    2. Het is van eminent belang dat je je reis goed plant: Boek jouw reis optijd en kies voor een comfortabele plek waar jij je goed voelt. Ga gesprekken aan met naasten die vaker vliegen.
    3. Veiligheidsregels staan hoog in het vaandel voor de vliegmaatschappijen: Vliegmaatschappijen doen er alles aan dat de veiligheid van elke passagier gegarandeerd is. Geen enkel vliegmaatschappij heeft baat bij het neerstorten van de toestellen. Brengt de organisatie alleen maar in hogere onkosten.Als je weet hoe het vliegtuig is opgebouwd en weet dat het neerstorten niet op de één of ander manier gebeurd, zal dat je heel veel helpen om je vliegangst te verminderen. Besef dat iedere vliegtuig aan een streng controle ondergaat alvorens die de lucht in gaat.
    4. Door jouw aandacht te verdelen in het vliegtuig, zal je minder denken aan negatieve dingen tijdens het vliegen: Neem altijd een boek of een puzzel mee of luister naar muziek tijdens het vliegen. Bezig zijn met andere dingen tijdens het vliegen helpt al heel wat.
    5. Een goede ademhaling helpt: Om ontspannen te kunnen zijn, is jouw ademhaling heel erg belangrijk. Wij mensen hebben zuurstof nodig om in leven te blijven. Bij angst zijn we gauw geneigd onze adem in te houden of slecht te ademen. Je krijgt het dan warm en wordt onrustiger. Adem daarom bij een angstig gevoel rustig in vanuit je neus. Houdt dit 3 seconden in en vervolgens adem je rustig uit vanuit je neus. Herhaal deze oefening steeds. Probleem jouw denkwijze na deze tips te veranderen. Want reizen is super leuk, maar het is wat jij ervan maakt. Als je bewust bent van de bovenstaande dingen, kom je er makkelijker van af.