Vraag: Waarom krijg ik steeds het gevoel dat de prijzen van de diverse vakantiebestemmingen een steeds stijgende trend vertonen? Ik had juist verwacht dat met de toenemende concurrentie er een ware prijzenslag zou ontstaan waar de consument van zou profiteren.

Antwoord: over het stijgen van de prijzen om naar bepaalde vakantiebestemmingen te gaan kunnen wij allemaal stellen dat het inderdaad wel zo is en vaker te wijten is aan lokale verhogingen van onder meer de hotelkosten of het introduceren van extra belastingen. Dit zijn allemaal stijgingen die de verschillende reisoperators niet in de hand hebben en is het juist dankzij de strakke concurrentie dat de prijsstijgingen niet al te hoog uitvallen.


Vraag: we gaan binnenkort met het heel gezin op vakantie naar een land in Zuid-Amerika en zijn op het internet een paar berichten tegengekomen over de hoge criminaliteit daar. Nu zeggen weer een heleboel mensen die wij ook kennen dat het wel reuze meevalt. Wat kunnen wij het best in zo een situatie doen?

Antwoord: het is inderdaad zo dat de criminaliteit in een aantal topvakantiebestemmingen nogal aan de hoge kant is, maar merkt de doorsnee toerist daar nauwelijks wat van. Er worden namelijk altijd de nodige instructies gegeven (kan je ook op het internet vinden) en zorg je er ook voor dat eenmaal op de bestemming aangekomen niet afgeweken zal worden van wat jullie aangeraden is.


Vraag: inpakken is voor mij altijd al een nachtmerrie geweest omdat ik gewoon niet de knoop kan doorhakken over wat ik nou niet hoef mee te nemen. Nu vind ik het dan wel jammer dat ik na terugkeer merk dat heel wat spullen niet gebruikt zijn. Wat zouden jullie mij in deze adviseren?

Antwoord: de vraag is eigenlijk voor een groot deel al door jezelf beantwoord. Maak een lijst van alle spullen die je na de vakantie nog niet hebt gebruikt en probeer ze dan de volgende keer gewoon thuis te laten. Een handige manier om ook eens te besparen op het inpakken is door een aantal spullen aan te schaffen bij jouw vakantiebestemming. Kleine make-up spullen bijvoorbeeld of andere zaken die je nodig hebt voor jou persoonlijk onderhoudt.


Vraag: de kosten om jezelf te kunnen verplaatsen tijdens de vakantie kunnen wel hoog oplopen. Nu ben ik ook iemand die graag op stap gaat en zo veel als mogelijk de diverse bezienswaardigheden zelf wil bezichtigen. Enig advies hoe ik de kosten zo laag als mogelijk kan houden?

Antwoord: de kosten voor het reizen tijdens de vakantie lopen inderdaad hoog op, vooral wanneer je van plan bent om voor alles een taxi te pakken. Dezelfde taxi kan je echter ook delen met nog een aantal personen en zo veel goedkoper rond kunnen reizen. Afhankelijk van het aantal plekken die je wenst te bezoeken en de afstand ernaartoe kan je er ook voor kiezen om een auto te huren.


Vraag: de meest populaire vakantiebestemmingen zijn altijd overvol en zorgt dit soms wel voor het nodig ongerief, vooral voor mij omdat ik ook graag in alle rust wil genieten van alles wat er te beleven valt. Bestaan er nog plekken waar je nog rustig kan genieten van een vakantie?

Antwoord: het beantwoorden van deze vraag is niet zo eenvoudig omdat wij ook geen compleet idee hebben over jouw preferenties. Indien je op zoek bent naar een zonnig strandje op een tropisch eiland, dan zal je helaas altijd wel een drukte aantreffen. Er naartoe gaan in de natte periode heeft ook niet veel zin.

Voor personen die echt wel op zoek zijn naar wat rust zijn er ook op maat gesneden vakantiebestemmingen waar je niet gelijk met een drukte wordt verwelkomd. Let er wel op dat dit soort vakanties over het algemeen wel wat prijziger zullen uitvallen.